Okazu – pagrindiniai patiekalai [main dishes] ir garnyrai [side dishes]
Gohanmono – ryžių patiekalai [rice dishes]
Agemono – gruzdinti patiekalai [deep-fried dishes]
Yakimono – kepti ant grotelių patiekalai [grilled dishes] ir kepti keptuvėje patiekalai [pan-fried dishes]
Nabemono - žiemą gaminami patiekalai iš įvairių ingridientų, kurie yra verdami donabe (molinis puodas) arba tetsunabe (geležinis puodas) tiesiai ant valgomojo stalo. Nabe puodu dalijasi keli asmenys [one pot dishes]
Nimono – troškinti sultinyje patiekalai [stewed dishes] [simmered dishes]
Suppani – patiekalai troškinti skystyje iš sojos padažo ir ryžių acto, gaminami vasarą [sour simmered dishes]
Itamemono – kepti maišant patiekalai [stir-fried dishes]
Kinpira – kepti maišant patiekalai iš šakniavaisių
Mushimono – garuose pagaminti patiekalai [steamed dishes]
Sashimi – termiškai neapdorotos žuvies, jūros gėrybių arba mėsos patiekalai [raw foods]
Shirumono - sriubos
• Suimono (sumashijiru) – skaidri sriuba [clear soup]
• Miso (misoshiru) – sriuba, kurią gaminant naudojama miso pasta
Tsukemono – marinuoti patiekalai [pickles]
Aemono – šalti patiekalai su padažu, kuriame nenaudojamas actas
Sunomono – šalti patiekalai su padažu, kuriame naudojamas actas
Tsumamimono - užkandžiai prie alkoholinių gėrimų [drinking snacks]
Sakana – užkandžiai prie nihonshu (sake)
Donburi – patiekalai, kur ryžiai su garnyru viršuje patiekiami donburi (didelis dubuo)
Okashi – konditerijos gaminiai, saldumynai,saldainiai
• Wagashi – japoniški saldumynai
• Dagashi – senoviniai japoniški saldumynai
• Yogashi – vakarietiško stiliaus saldumynai
Washoku – tradicinio stiliaus (japoniški) patiekalai
Chuuka – kinietiško stiliaus patiekalai
Youshoku – vakarietiško stiliaus patiekalai
Wafuu pasuta – japoniško stiliaus itališkų makaronų patiekalai
Osechiryouri – Naujųjų Metų patiekalai
Toshikoshi soba – soba makaronų patiekalai, valgomi Naujųjų Metų išvakarėse
Kurisumasu ryouri – kalėdiniai patiekalai
Kakuteru - kokteilis
Gomaae - patiekalai, kuriems gaminti naudojama surigoma
Asadzuke - lengvai marinuoti daržovių patiekalai
Harumaki – kiniškas patiekalas, kurio ingridientai susukami į harumaki no kawa ir kepamas keptuvėje arba gruzdinamas [spring roll]
Nama harumaki – vietnamietiškas patiekalas, kurio ingridientai susukami į raisu peepaa [vietnamese spring roll, summer roll]
MAISTO PRODUKTAI
Abura – aliejus
Aburaage – gruzdinti apvalkalai iš toufu
Ajiaago chiizu – asiago sūris [Asiago cheese]
Ajitsuke – prieskoniai
Akajiso – raudonlapė krūminė perilė (Perilla frutescens) [red (purple) perilla (shiso)]
Aka tamanegi - raudonasis svogūnas
Aka wain - raudonas vynas
Ama ebi – paprastoji šiaurinė krevetė (Pandalus borealis) [sweet shrimp]
Amazu – saldus actas
Anago – baltadėmis jūrinis ungurys (Conger myriaster) [sea eel]
Anchobi – ančiuviai (Engraulidae) [Anchovies]
Aonori - jūržolių milteliai
Aragekikurage – ausiagrybis (Auricularia polytricha) [cloud ear fungus, black fungus, black Chinese fungus (or mushroom)]
Arashio - rupi druska [coarse salt]
Asupara - šparagas
Atsuage – gruzdintas toufu
Awasezu – ryžių acto mišinys
Bagetto – bagetė, prancūziškas batonas [baguette]
Bajiru – bazilikas (Ocimum) [basil]
Banana - bananas (Musa)
Banira – vanilė
Banzu – bandelė [bun]
Bataa – sviestas
Beeguru – riestainis [bagel]
Beekon - šoninė [bacon]
Benishouga – raudonasis marinuotas imbieras [pickled red ginger]
Bento – vienos porcijos maisto rinkinys dėžutėje. Dažniausiai jis susideda iš ryžių, žuvies arba mėsos bei marinuotų ir šviežių daržovių
Beshameru soosu (howaito soosu) – bešamelio padažas [bechamel sauce]
Biifun – vietnamietiški ryžių vermišeliai [vietnamese rice vermicelli]
Biiru - alus
Buiyon - sultinys
Buna shimeji - (Hypsizygus tessellatus) [brown beech mushroom]
Burandee – brendis [brandy]
Burokkorii – brokolis (Brassica oleracea atmaina italica) [broccoli]
Buruu chiizu – sūris su mėlynuoju pelėsiu [blue cheese]
Butabaraniku - nerūkyta ir nesūdyta šoninė
Butaniku - kiauliena
Cha - arbata
Chaahan – kepti ryžiai
Chedaa chiizu – Čederio sūris [cheddar cheese]
Chiizu - sūris
Chikin buiyon - vištienos sultinys
Chikinraisu – kepti ryžiai su vištiena
Chinmi – delikatesas
• Uni – jūrų ežio ikrai
• Karasumi – džiovinti sūdyti kefalės ikrai
• Konowata – marinuoti jūrų agurko viduriai
Chiri paudaa – čili pipirų milteliai [chili powder]
Chuuka suupu – kiniška sriuba [chinese soup]
Daidai – aitrusis apelsinas, karčiojo citrinmedžio vaisius (Citrus aurantium atmaina daidai) [bitter orange]
Daikon - japoninis ridikas (Raphanus sativus atmaina longipinnatus)
Daikon oroshi – tarkuotas daikon
Daizu - gauruotoji soja (Glycine max) [soya bean]
Dashi - sultinys [soup stock]
Dorai iisuto - sausos mielės
Dorai tomato – saulėje džiovinti pomidorai
Dorai tomato oriibuoiru dzuke – sauleje džiovinti pomidorai aliejuje
Dorai paseri – džiovintos petražolės
Ebi – krevetė [shrimp]
Edamame – nesubrendusios daizu [green soybeans]
Edamu chiizu – Edam sūris [Edammer, Edam cheese]
Ementaaru chiizu – Ementalio sūris [Emmental cheese]
Endou - sėjamasis žirnis (Pisum sativum), žirneliai [green peas]
Enokitake - juodkotė ugniabudė (Flammulina velutipes)
Eringi - (Pleurotus eryngii) [king trumpet mushroom, king oyster mushroom]
Esharotto - (Allium oschaninii) [shallot]
Fondeyu – fondiu [fondue]
Fujibakama - kininis kemeras (Eupatorium fortunei) [boneset]
Fukujindzuke – marinuotų daržovių rinkinys, dažniausiai naudojamas kaip garnyras prie curry [pickled vegetables]
Furansupan – prancūziška duona [French bread, baguette]
Furikake – prieskonių mišinys barstomas ant virtų ryžių
Garamumasara - Garam masala
Gari – marinuotas imbieras valgomas su sushi bei sashimi [pickled ginger]
Gekkeiju kilnusis lauramedis (Laurus nobilis)
Genmaicha – žalioji arbata su kepintais ryžiais
Gobou – didžioji varnalėša (Arctium lappa) (šaknis) [burdock root]
Gogyou - gausiagraižis pūkelis (Gnaphalium affine) [jersey cudweed]
Gohan – virti ryžiai
Gokouko (kin. Wuxiangfen) - kiniškas 5 prieskonių mišinys [five-spice powder]
Goma – sezamų sėklos [sesame seeds]
• Kuro goma – juodųjų sezamų sėklos
• Shiro goma – baltųjų sezamų sėklos
Gomaabura – sezamų aliejus
Gomadare - sezamų padažas [sesame sauce]
Gomame - džiovinti ančiuviai (Engraulis) [anchovy]
Goma peesuto – sezamų sėklų pasta [sesame paste]
• Kuro goma peesuto – juodųjų sezamų sėklų pasta
• Shiro goma peesuto – baltųjų sezamų sėklų pasta
Guratan – apkepas [gratin]
Guryuieeru chiizu - [Gruyère cheese]
Gyoshou - žuvies padažas [fish sauce]
Gyouza – koldūnai
• Mushi gyouza – troškinti gyouza
• Age gyoza – kepti gyouza
Gyouza no kawa – gyouza apvalkalai [skins, wrappers]
Gyuuniku - jautiena
Gyuunyuu – (karvės) pienas
Hachimitsu - medus
Hagi - dobilūnė (Lespedeza) [bush clover, japanese clover]
Hakobera - daržinė žliūgė (Stellaria media) [common chickweed]
Hakusai - Pekino kopūstas (Brassica rapa porūšis pekinensis) [napa cabbage]
Hamaguri – dvigeldis moliuskas kietoji venera (Mercenaria mercenaria) [hard shell clam]
Hamu – kumpis
Hanabiranikawatake – lapienis žiūrytis (Tremella foliacea)
Hanpen – surimi produktas
Hatsuka daikon (radeisshu) - ridikėlis (Raphanus sativus atmaina radicula)
Hiratake - gluosninė kreivabudė (Pleurotus ostreatus) [oyster mushroom]
Hiyokomame - sėjamasis avinžirnis (Cicer arietinum) [chickpea]
Hokkigai – dvigeldis moliuskas didžioji spisula (Spisula solida) [surf clam]
Hooru tomato - konservuoti pomidorai
Hoshi shiitake - džiovinti shiitake grybai
Hotategai - japoninės šukutės (Patinopecten yessoensis) [japanese scallop]
Hotokenoza - apskritalapė notrelė (Lamium amplexicaule) [henbit]
Hottodoggu - dešrainis [hot dog]
Hourensou - daržinis špinatas (Spinacia oleracea) [spinach]
Howaito asupara – baltas šparagas [white asparagus]
Howaito chokoreeto – baltasis šokoladas
Huruutsu - vaisius [fruit]
Ichigo - braškė (Fragaria x annassa) [strawberry]
Ichimi tougarashi – raudonųjų pipirų milteliai [red pepper powder]
Ika – kalmaras [squid]
Ikura – lašišos ikrai [salmon roe]
Itameta - pakeptas
Itarian paseri - sėjamosios petražolės neapolinis varietetas (Petroselinum crispum atmaina neapolitanum) [flat leaf parsley, italian parsley]
Jagaimo – bulvė
Juuroku sasage - kininės pupuolės smidrinis porūšis (Vigna unguiculata porūšis sesquipedalis) [Chinese long bean, asparagus-bean, yard-long-bean]
Juusu – sultys [juice]
Kabocha - japoniškas moliūgas
Kabosu – kabosu (Citrus sphaerocarpa)
Kairan - Brassica oleracea atmaina alboglabra [kai-lan, Chinese broccoli]
Kaki shouyu – austrių-sojos padažas
Kamanbeeru chiizu – Kamambero sūris [Camembert cheese]
Kani - krabas [crab]
Kani kama – krabų lazdelės [crab sticks]
Kani kan – konservuota krabų mėsa [canned crab meat]
Kani kan no shiru - skystis nuo konservuotos krabų mėsos
Karameru – karamelė [caramel]
Karashi - japoniškos garstyčios [japanese hot mustard]
Karee - karis (patiekalas) [curry]
Kareeko - karis (prieskonių mišinys) [curry powder]
Karee peesuto – kario pasta [curry paste]
Kareeruu – kario padažas [curry roux]
Karubi – galbi (korėjietiškas patiekalas)
Kashi – tešla
Katakuriko - bulvių krakmolas [potato starch]
Katsuobushi - dryžuotojo tuno (Katsuwonus pelamis) drožlės [dried bonito flakes]
Kechappu – kečupas
Keeki - pyragaitis, pyragas, tortas [cake]
Kikyou - stambiažiedis plačiavarpis (Platycodon grandiflorus) [chinese bellflower]
Kimuchi - kimchi
Kinako – sojų pupelių miltai
Kinusaya - cukrinis žirnis (Pisum sativum atmaina saccharatum) [snow pea]
Kisshu – kišas [quiche]
Kiuihuruutsu - kivis, kininės aktinidijos (Actinidia chinensis) vaisius [kiwifruit]
Kochujan - Gochujang (korėjietiška aštriųjų pipirų-pupelių pasta)
Komatsuna - tamsusis kopūstas, paprastojo bastučio tamsusis porūšis (Brassica rapa atmaina perviridis) [Japanese Mustard Spinach]
Kome – ryžiai (sėjamasis ryžis (Oryza sativa atmaina japonica))
Komugiko - kvietiniai miltai
Konbu - džiovinta jūržolė (Saccharina japonica)
Konnyaku – želė, pagaminta iš leopardinio amorfofalo (Amorphophallus konjac) šaknies
Koohii - kava
Koon – paprastasis kukurūzas (Zea mays) [corn, maize]
Koon sutaachi – kukurūzų krakmolas [corn starch]
Koori - ledas
Koriandaa – blakinė kalendra (Coriandrum sativum) [coriander, cilantro]
Koshou - pipirai
Koucha – juodoji arbata
Kuensan – citrinos rūgštis [citric acid]
Kukkii – sausainiai [cookies]
Kureepu - lietinis
Kuriimu - grietinėlė [cream]
Kuriimu chiizu – grietinėlės sūris, tipo “Philadelphia” [cream cheese]
Kuriimu taata – vyno akmuo [cream of tartar] (1/8 arbatinio šaukštelio 1 kiaušinio baltymui
Kurozu - juodasis ryžių actas (kiniškas [Chinkiang rice vinegar])
Kuzu - skiauterėtoji puerarija (Pueraria lobata) [kudzu]
Kyabetsu - kopūstas
Kyourikiko - duonos miltai - pirmos (ne aukščiausios) rūšies miltai. Tipas 812 [bread flour]
"Kyuupii" mayoneezu - "Kewpie" majonezas
Kyuuri – japoniškas ilgavaisis agurkas
Kyuuri no pikurusu – marinuotas agurkas
Maagarin – margarinas
Maccha - arbatos milteliai
Maguro – tunas [tuna]
Maitake - kuokštinis sėdis (Grifola frondosa)
Manjuu - garuose pagaminta mielinės tešlos bandelė su įdaru
Marusasra wain - Marsala vynas (sicilietiškas spirituotas vynas)
Masshupoteto – bulvių košė [mashed potatoes]
Masutaado - garstyčios
Mayoneezu – majonezas
Medamayaki – neplakta kiaušinienė [sunny-side-up fried eggs]
Me negi – negi (laiškinio svogūno) daigai
Men - makaronai [noodles]
Mentsuyu - dip'as šaltiems udon, soba bei somen patiekalams
Miito soosu – mėsos padažas (Bolonijos padažas) [meat sauce (bolognese sauce)]
Mikkusu - mix
Mini tomato – vyšninis pomidoras [cherry tomato]
Mirin – saldus vynas maisto gaminimui [cooking wine]
Miso – sojos pupų pasta, naudojama japoniškoje virtuvėje kaip prieskonis [miso paste]
• Shiromiso – švelnesnio skonio miso turinti mažiau sūrumo [white miso]
• Akamiso – stipresnio skonio miso turinti daugiau sūrumo [red miso]
• Awasemiso – shiromiso ir akamiso mišinys [1 dalis shiromiso : 1 dalis akamiso]
Mitsuba – japoninė slapva (Cryptotaenia japonica) [japanese parsley]
Mizu – vanduo
Mizuna – japoninis kopūstas, paprastojo bastučio japoninis porūšis (Brassica rapa porūšis nipposinica) [potherb mustard]
Mochi – ryžių pyragas, gaminamas iš mochigome
Mochigome – lipnusis ryžis (Oryza sativa atmaina glutinosa) [glutinous rice]
Mochiko – lipnių ryžių miltai [rice flour]
Momoniku - (vištos) kojos (šlaunys)
Mottsuarerra chiizu – mozzarella sūris [mozzarella cheese]
Moyashi – sojos pupų daigai
Myouga - japoninis imbieras (Zingiber mioga) [japanese ginger]
Nadeshiko - puošnusis gvazdikas (Dianthus superbus atmaina Longicalycinus) [large pink]
Nagaimo (yamaimo) – batatinė dioskorėja (Dioscorea opposita) [japanese mountain yam]
Nan – Pietinėje ir Centrinėje Azijoje gaminamas paplotis [naan]
Nanami tohgarashi / shichimi tohgarashi – 7 ingridientų prieskonių mišinys
Nashi - azijinė kriaušė (Pyrus pyrifolia)
Natsumegu - muskato riešutas, kvapiojo muskatmedžio (Myristica fragrans) sėkla [nutmeg]
Nasu – baklažanas (Solanum melongena) [eggplant]
Nazuna - trikertė žvaginė (Capsella bursa-pastoris) [shepherd's purse]
Negi – laiškinis svogūnas [green onion/scallion]
Neta – nigirizushi viršutinė dalis
Niboshi - džiovintos sardinės (Sardina) [sardine]
Nihonshu (sake) – fermentuotas alkoholinis gėrimas, gaminamas iš ryžių
• Atsukan – pašildyta nihonshu
• Hiyazake – atvėsinta nihonshu
Niku – mėsa
Niku dango [miitobooru] – mėsos kukuliai
Ninjin – morka
Ninniku – česnakas
Ninniku nome – česnako kotai su žiedynų pumpurais [garlic scapes]
Nira – narcizalapis (gumbinis) česnakas (Allium tuberosum) [garlic chives]
Nojisha - salotinė sultenė (Valerianella locusta) [corn salad]
Nori - jūržolių lakštai
Obana - kininis miskantas (Miscanthus sinensis) [chinese silver grass, miscanthus]
Ocha – žalioji japoniška arbata
Oisutaa soosu - austrių padažas [oyster sauce]
Ominaeshi – patrinija (Patrinia scabiosifolia) [patrinia]
Omuretsu – omletas, plakta kiaušinienė
Onigiri – ryžių kamuoliukai su įdaru
Oregano – paprastasis raudonėlis (Origanum vulgare) [oregano]
Oriibuoiru – alyvuogių aliejus
Otoshi tamago – kiaušinis “marškinėliuose” [poached egg]
Pan – duona
Panko - japoniški džiūvėsėliai
Parumezan chiizu – Parmigiano Reggiano, Parmezano sūris [Parmesan cheese]
Pasutorami – rūkyta jautiena su daug prieskonių [pastrami]
Pekorosu – 3-4 cm diametro maži svogūnai
Peparoni – pepperoni dešra
Pesuto – pesto padažas
Piiman - saldžioji paprika [bell pepper]
Piza – pica [pizza]
Pooku - kiauliena [pork]
Porupetti – (it. polpette) itališki mėsos kukuliai [Italian meatball]
Purin (Kasutaadopudingu) – pudingas, kremas [Crème caramel, flan, caramel custard]
Raayu – japoniškas aitriųjų pipirų aliejaus variantas [hot pepper oil]
Raimu - žalioji citrina (rūgščiavaisio citrinmedžio (Citrus aurantifolia) vaisius) [lime]
Raisu peepaa - ryžių miltų popierius [spring roll]
Rakkyo – kininis česnakas (Allium chinense) [Chinese onion, Japanese scallion]
Rakkyodzuke – marinuoti kininiai česnakai
Ramu shu – romas [rum]
Ranou - kiaušinio trynys
Ranpaku - kiaušinio baltymas
Ratatouiyu – prancūziškas daržovių troškinys [Ratatouille]
Remon - citrina (tikrojo citrinmedžio (Citrus limon) vaisius) [lemon]
Renkon - lotoso šaknis
Rennyuu – kondensuotas pienas
Retasu - sėjamoji salota (Lectuca sativa)
Riiki – poras (Allium ampeloprasum atmaina porrum) [leek]
Rooru pan - bandelė [bread roll]
Roosu niku - nugarinė (mėsa)
Roozumarii - kvapusis rozmarinas (Rosmarinus officinalis) [rosemary]
Rukkora - sėjamoji gražgarstė (Eruca sativa) [rucola]
Ryokucha (ocha) – žalioji arbata
Ryourizake – ryžių vynas, skirtas maisto gaminimui [cooking wine]
Sake – lašiša [salmon]
Saki ika - džiovintas kalmaras [dried squid]
Sandoichi - sumuštinis
Saniiretasu - sėjamosios salotos garbanotasis variantas (Lactuca sativa atmaina Crispa) [Sunny lettuce]
Sanmi soosu – rūgštuspadažas [sour sauce]
Sansho – Sičuanio (japoniški) pipirai [Sichuan pepper]
Sasami – vištienos krūtinėlė (balta vištienos mėsa)
Satou - cukrus
Satsumaimo - saldžios bulvės
Sawaa kuriimu – grietinė [sour cream]
Sayaingen - šparaginės pupelės [french beans]
Sengiri – sutarkuotų arba supjaustytų daržovių juostelės arba šiaudeliai [shredded]
Seri - indinė išnė (Oenanthe javanica) [chinese celery]
Serori - lapkotinis salieras (Apium graveolens atmaina dulce) [celery]
Seroriakku – saliero šaknis (Apium graveolens atmaina rapaceum) [celeriac]
Shichimenchou - kalakutas
Shiitake – valgomasis dantenis (Lentinula edodes)
Shinjaga – šviežios bulvytės [new potatoes]
Shiradashi – dashi koncentratas, naudojamas kaip pagardas
Shiro wain - baltas vynas
Shiro kikurage – žiūrytis (Tremella fuciformis) [snow fungus]
Shiratamako – lipnių ryžių miltai, gaminami iš mochigome [sweet rice flour, glutinous rice flour] arba mochiko + kukurūzų ar bulvių krakmolo
Shiru - sriuba
Shio - druska
Shiokara – fermentuotos jūros gėrybės
• Ika no shiokara – iš sepijų
• Hotaruika no shiokara - iš kalmarų
• Katsuo no shiokara – iš tuno
• Kaki no shiokara – iš austrių
• Uni no shiokara – iš jūros ežio ikrų
• Ami no shiokara – iš krevečių
• Gandzuke – iš krabų
• Konowata – iš jūros agurkų
• Mefun – iš lašišos
Shiso - krūminė perilė (Perilla fructescens) [perilla, shiso]
Shokubutsuyu – augalinis aliejus
Shokupan - sumuštinių duona, balta duona [white bread, sandwich bread]
Shootoningu – riebalai [shortening]
Shouga – imbiero šaknis [ginger]
Shoukoushu – kiniškas ryžių vynas Shaoxing [Shaoxing wine]
Shouyu – sojos padažas [soy sauce]
Shungiku - vainikinė skaistažiedė (Chrysanthemum coronarium) [Garland chrysanthemum]
Sooseeji - dešrelė [hot dog]
Soosu – padažas [sauce]
Su – ryžių actas [rice vinegar]
Sudachi – sudachi (Citrus sudachi)
Suiito chiri soosu – saldus aitriųjų paprikų padažas [sweet chili sauce]
Suika – tikrasis arbūzas(Citrullus lanatus) [watermelon]
Sujiko – neapdorotų lašišos ikrų maišeliai
Sukimu miruku – nugriebtas pienas (0.3 % riebumo) [skim milk]
Sumiso – su bei miso padažas [vinegar miso dressing]
Supagettei - spagečiai [spaghetti pasta]
Supamu - "Spam" konservuota kiauliena
Suponji keeki – biskvitas [sponge cake]
Suraisu – griežinėlis [slice]
Surigoma - paskrudintos ir sumaltos shiro goma
Surimi - sutrinta žuviena. Iš jos gaminamos krabų lazdelės
Sushi-meshi – ryžiai su acto mišiniu skirti sushi gamybai
Suzuna - paprastosios ropės tipinis porūšis (Brassica rapa atmaina rapa) [turnip]
Suzushiro – japoninis ridikas (Raphanus sativus atmaina longipinnatus) [daikon]
Tabasuko – Tabasko padažas [Tabasco sauce]
Taimu – čiobrelis (Thymus) [thyme]
Tako – aštuonkojis [octopus]
Takuan – marinuotas daikon [pickled radish]
Takenoko - bambuko ūgliai [bamboo shoots]
Tamago - kiaušinis
Tamanegi – svogūnas
Tamari – sojos padažo variantas [tamari sauce]
Tandorii chikin – tandoori viščiukas [tandoori chicken]
Tapioka (kyassabakako) – krakmolas (miltai) gaunamas iš valgomojo manijoko (Manihot esculenta) šaknų [tapioca starch (flour)]
Tarutaru soosu - tar tar padažas
Tarutiinu – duonos riekė [pranc. tartine]
Tenkasu - maži tešlos gabaliukai likę po gruzdinimo
Tenmenjan - Tian mian jiang (kiniškas saldus sojos pupelių padažas) [sweet (soy bean) sauce]
Tentsuyu - tempuros mirkymo padažas
Tobiko – žuvies skraiduolės ikrai [flying fish roe]
Touchijan – kiniškas fermentuotų sojos pupelių padažas [fermented black beans sauce]
Toufu – tofu, sojos pupų varškė [tofu]
• Kinugoshi doufu – minkštas tofu [silken tofu]
• Momen doufu – kietas tofu, naudojamas kepimui [cotton (firm) tofu]
• Yaki doufu – keptas ant grotelių tofu [grilled tofu]
Tomato - pomidoras
Tomatopeesuto - pomidorų pasta [tomato paste]
Toosuto - skrebutis [toast]
Toriniku – vištiena
Toubanjan - Doubanjiang (kiniška pupelių pasta, panaši į korėjietišką Gochujang) [chili bean paste]
Tougarashi – aitrusis pipiras [Thai pepper, Bird's eye chili]
Toumorokoshi - paprastasis kukurūzas (Zea mays)
Tsubu masutaado – grūdėtos (rupios) garstyčios [whole-grain mustard]
Tsukuritake - dvisporis pievagrybis(Agaricus bisporus) [button mushroom, white mushroom]
Tsuyu - dip'as
Uinnaa sooseeji - "Wiener" dešrelė
Ume – japoninis abrikosas (Prunus mume)
Umeboshi – marinuotas ume vaisius
Uminosachi – jūros gėrybės
Unagi – japoninis upinis ungurys (Anguilla japonica) [freshwater eel]
Usutaa soosu – Vorčesterio padažas [Worcestershire sauce]
Uzura - putpelė
Wakame – džiovinta jūržolė (Undaria pinnatifida)
Wakegi – allium wakegi [wakegi green onion]
Wasabi - japoninis pipirkrienis (Wasabia japonica) [japanese horseradish]
Yasai biuyon - daržovių sultinys
Yooguruto - jogurtas
Yuba – produktas (plėvelė), gaunamas verdant sojos pieną (paviršiuje susidaranti plėvelė, kuri nugriebiama). Vartojamas tiek šviežias, tiek džiovintas. [Tofu skin, beancurd]
Yuzu – rytinio citrinmedžio (Citrus ichangensis × Citrus reticulata atmaina austera) vaisius
Zukkiini – cukinija (Cucurbita pepo atmaina giromontina) [zucchini]
MAKARONAI
Chuuka soba – makaronai pagaminti iš kvietinių miltų arba kvietinių bei grikių miltų mišinio [chuuka soba noodles]
Harusame makaronai – makaronai pagaminti iš pupelių [mung bean] arba bulvių [potato] krakmolo [cellophane noodles]
Kinietiški vermišėliai - makaronai pagaminti iš pupelių [mung bean] krakmolo [cellophane noodles, chinese vermicelli]
Ramen makaronai – ploni makaronai pagaminti iš kvietinių miltų [ramen noodles]
Shirataki makaronai – makaronai pagaminti iš konnyaku [shirataki noodles]
Soba makaronai – makaronai pagaminti iš grikių miltų [soba noodles]
Soumen makaronai – labai ploni makaronai pagaminti iš kvietinių miltų [somen noodles]
Udon makaronai – stori makaronai pagaminti iš kvietinių miltų [udon noodles]
Biifun – vietnamietiški ryžių vermišeliai [vietnamese rice vermicelli]
TERMINAI
Hashi – valgymo lazdelės [chopsticks]
Hashi oki – valgymo lazdelių laikiklis
Fooku - šakutė
Izakaya – baras, pub‘as
Makisu – bambukinis kilimėlis sushi gaminimui [bamboo mat]
Naihu – peilis
Ochoko – indelis, skirtas gerti nihonshu (sake)
Oshibori – drėgnas šiltas (žiemą) arba vėsus (vasarą) rankšluostis skirtas nusivalyti rankoms prieš valgant
Oshibako – oshizushi gaminimui skirtas presas
Sara - lėkštė
Supuun - šaukštas
Sobachoko - indelis skirtas tsuyu
Tokkuri – siaurakaklis buteliukas, skirtas patiekti nihonshu (sake)
Zaru – pintas bambukinis sietas [draining bamboo basket]