Žodynas

PATIEKALAI

Okazu – pagrindiniai patiekalai [main dishes] ir garnyrai [side dishes]

Gohanmono – ryžių patiekalai [rice dishes]

Agemono – gruzdinti patiekalai [deep-fried dishes]

Yakimono – kepti ant grotelių patiekalai [grilled dishes] ir kepti keptuvėje patiekalai [pan-fried dishes]

Nabemono - žiemą gaminami patiekalai iš įvairių ingridientų, kurie yra verdami donabe (molinis puodas) arba tetsunabe (geležinis puodas) tiesiai ant valgomojo stalo. Nabe puodu dalijasi keli asmenys [one pot dishes]

Nimono – troškinti sultinyje patiekalai [stewed dishes] [simmered dishes]

Suppani – patiekalai troškinti skystyje iš sojos padažo ir ryžių acto, gaminami vasarą [sour simmered dishes]

Itamemono – kepti maišant patiekalai [stir-fried dishes]

Kinpira – kepti maišant patiekalai iš šakniavaisių

Mushimono – garuose pagaminti patiekalai [steamed dishes]

Sashimi – termiškai neapdorotos žuvies, jūros gėrybių arba mėsos patiekalai [raw foods]

Shirumono - sriubos
  • Suimono (sumashijiru) – skaidri sriuba [clear soup]
  • Miso (misoshiru) – sriuba, kurią gaminant naudojama miso pasta

Tsukemono – marinuoti patiekalai [pickles]

Aemono – šalti patiekalai su padažu, kuriame nenaudojamas actas

Sunomono – šalti patiekalai su padažu, kuriame naudojamas actas

Tsumamimono - užkandžiai prie alkoholinių gėrimų [drinking snacks]

Sakana – užkandžiai prie nihonshu (sake)

Donburi – patiekalai, kur ryžiai su garnyru viršuje patiekiami donburi (didelis dubuo)

Okashi – konditerijos gaminiai, saldumynai,saldainiai
  • Wagashi – japoniški saldumynai
  • Dagashi – senoviniai japoniški saldumynai
  • Yogashi – vakarietiško stiliaus saldumynai

Washoku – tradicinio stiliaus (japoniški) patiekalai

Chuuka – kinietiško stiliaus patiekalai

Youshoku – vakarietiško stiliaus patiekalai

Wafuu pasuta – japoniško stiliaus itališkų makaronų patiekalai

Osechiryouri – Naujųjų Metų patiekalai

Toshikoshi soba – soba makaronų patiekalai, valgomi Naujųjų Metų išvakarėse

Kurisumasu ryouri – kalėdiniai patiekalai

Kakuteru - kokteilis

Gomaae - patiekalai, kuriems gaminti naudojama surigoma

Asadzuke - lengvai marinuoti daržovių patiekalai

Harumaki – kiniškas patiekalas, kurio ingridientai susukami į harumaki no kawa ir kepamas keptuvėje arba gruzdinamas [spring roll]

Nama harumaki – vietnamietiškas patiekalas, kurio ingridientai susukami į raisu peepaa [vietnamese spring roll, summer roll]



MAISTO PRODUKTAI

Abura – aliejus

Aburaage – gruzdinti apvalkalai iš toufu

Ajiaago chiizu – asiago sūris [Asiago cheese]

Ajitsuke – prieskoniai

Akajiso – raudonlapė krūminė perilė (Perilla frutescens) [red (purple) perilla (shiso)]

Aka tamanegi - raudonasis svogūnas

Aka wain - raudonas vynas

Ama ebi – paprastoji šiaurinė krevetė (Pandalus borealis) [sweet shrimp]

Amazu – saldus actas

Anago – baltadėmis jūrinis ungurys (Conger myriaster) [sea eel]

Anchobi – ančiuviai (Engraulidae) [Anchovies]

Aonori - jūržolių milteliai

Aragekikurage – ausiagrybis (Auricularia polytricha) [cloud ear fungus, black fungus, black Chinese fungus (or mushroom)]

Arashio - rupi druska [coarse salt]

Asupara - šparagas

Atsuage – gruzdintas toufu

Awasezu – ryžių acto mišinys

Bagetto – bagetė, prancūziškas batonas [baguette]

Bajiru – bazilikas (Ocimum) [basil]

Banana - bananas (Musa)

Banira – vanilė

Banzu – bandelė [bun]

Bataa – sviestas

Beeguru – riestainis [bagel]

Beekon - šoninė [bacon]

Benishouga – raudonasis marinuotas imbieras [pickled red ginger]

Bento – vienos porcijos maisto rinkinys dėžutėje. Dažniausiai jis susideda iš ryžių, žuvies arba mėsos bei marinuotų ir šviežių daržovių

Beshameru soosu (howaito soosu) – bešamelio padažas [bechamel sauce]

Biifun – vietnamietiški ryžių vermišeliai [vietnamese rice vermicelli]

Biiru - alus

Buiyon - sultinys

Buna shimeji - (Hypsizygus tessellatus) [brown beech mushroom]

Burandee – brendis [brandy]

Burokkorii – brokolis (Brassica oleracea atmaina italica) [broccoli]

Buruu chiizu – sūris su mėlynuoju pelėsiu [blue cheese]

Butabaraniku - nerūkyta ir nesūdyta šoninė

Butaniku - kiauliena

Cha - arbata

Chaahan – kepti ryžiai

Chedaa chiizu – Čederio sūris [cheddar cheese]

Chiizu - sūris

Chikin buiyon - vištienos sultinys

Chikinraisu – kepti ryžiai su vištiena

Chinmi – delikatesas
  • Uni – jūrų ežio ikrai
  • Karasumi – džiovinti sūdyti kefalės ikrai
  • Konowata – marinuoti jūrų agurko viduriai

Chiri paudaa – čili pipirų milteliai [chili powder]

Chuuka suupu – kiniška sriuba [chinese soup]

Daidai – aitrusis apelsinas, karčiojo citrinmedžio vaisius (Citrus aurantium atmaina daidai) [bitter orange]

Daikon - japoninis ridikas (Raphanus sativus atmaina longipinnatus)

Daikon oroshi – tarkuotas daikon

Daizu - gauruotoji soja (Glycine max) [soya bean]

Dashi - sultinys [soup stock]

Dorai iisuto - sausos mielės

Dorai tomato – saulėje džiovinti pomidorai

Dorai tomato oriibuoiru dzuke – sauleje džiovinti pomidorai aliejuje

Dorai paseri – džiovintos petražolės

Ebi – krevetė [shrimp]

Edamame – nesubrendusios daizu [green soybeans]

Edamu chiizu – Edam sūris [Edammer, Edam cheese]

Ementaaru chiizu – Ementalio sūris [Emmental cheese]

Endou - sėjamasis žirnis (Pisum sativum), žirneliai [green peas]

Enokitake - juodkotė ugniabudė (Flammulina velutipes)

Eringi - (Pleurotus eryngii) [king trumpet mushroom, king oyster mushroom]

Esharotto - (Allium oschaninii) [shallot]

Fondeyu – fondiu [fondue]

Fujibakama - kininis kemeras (Eupatorium fortunei) [boneset]

Fukujindzuke – marinuotų daržovių rinkinys, dažniausiai naudojamas kaip garnyras prie curry [pickled vegetables]

Furansupan – prancūziška duona [French bread, baguette]

Furikake – prieskonių mišinys barstomas ant virtų ryžių

Garamumasara - Garam masala

Gari – marinuotas imbieras valgomas su sushi bei sashimi [pickled ginger]

Gekkeiju  kilnusis lauramedis (Laurus nobilis)

Genmaicha – žalioji arbata su kepintais ryžiais

Gobou – didžioji varnalėša (Arctium lappa) (šaknis) [burdock root]

Gogyou - gausiagraižis pūkelis (Gnaphalium affine) [jersey cudweed]

Gohan – virti ryžiai

Gokouko (kin. Wuxiangfen) - kiniškas 5 prieskonių mišinys [five-spice powder]

Goma – sezamų sėklos [sesame seeds]
  • Kuro goma – juodųjų sezamų sėklos
  • Shiro goma – baltųjų sezamų sėklos

Gomaabura – sezamų aliejus

Gomadare - sezamų padažas [sesame sauce]

Gomame - džiovinti ančiuviai (Engraulis) [anchovy]

Goma peesuto – sezamų sėklų pasta [sesame paste]
  • Kuro goma peesuto – juodųjų sezamų sėklų pasta
  • Shiro goma peesuto – baltųjų sezamų sėklų pasta

Guratan – apkepas [gratin]

Guryuieeru chiizu - [Gruyère cheese]

Gyoshou - žuvies padažas [fish sauce]

Gyouza – koldūnai
  • Mushi gyouza – troškinti gyouza
  • Age gyoza – kepti gyouza

Gyouza no kawa – gyouza apvalkalai [skins, wrappers]

Gyuuniku - jautiena

Gyuunyuu – (karvės) pienas

Hachimitsu - medus

Hagi - dobilūnė (Lespedeza) [bush clover, japanese clover]

Hakobera - daržinė žliūgė (Stellaria media) [common chickweed]

Hakusai - Pekino kopūstas (Brassica rapa porūšis pekinensis) [napa cabbage]

Hamaguri – dvigeldis moliuskas kietoji venera (Mercenaria mercenaria) [hard shell clam]

Hamu – kumpis

Hanabiranikawatake – lapienis žiūrytis (Tremella foliacea)

Hanpen – surimi produktas

Hatsuka daikon (radeisshu) - ridikėlis (Raphanus sativus atmaina radicula)

Hiratake - gluosninė kreivabudė (Pleurotus ostreatus) [oyster mushroom]

Hiyokomame - sėjamasis avinžirnis (Cicer arietinum) [chickpea]

Hokkigai – dvigeldis moliuskas didžioji spisula (Spisula solida) [surf clam]

Hooru tomato - konservuoti pomidorai

Hoshi shiitake - džiovinti shiitake grybai

Hotategai - japoninės šukutės (Patinopecten yessoensis) [japanese scallop]

Hotokenoza - apskritalapė notrelė (Lamium amplexicaule) [henbit]

Hottodoggu - dešrainis [hot dog]

Hourensou - daržinis špinatas (Spinacia oleracea) [spinach]

Howaito asupara – baltas šparagas [white asparagus]

Howaito chokoreeto – baltasis šokoladas

Huruutsu - vaisius [fruit]

Ichigo - braškė (Fragaria x annassa) [strawberry]

Ichimi tougarashi – raudonųjų pipirų milteliai [red pepper powder]

Ika – kalmaras [squid]

Ikura – lašišos ikrai [salmon roe]

Itameta - pakeptas

Itarian paseri - sėjamosios petražolės neapolinis varietetas (Petroselinum crispum atmaina neapolitanum) [flat leaf parsley, italian parsley]

Jagaimo – bulvė

Juuroku sasage - kininės pupuolės smidrinis porūšis (Vigna unguiculata porūšis sesquipedalis) [Chinese long bean, asparagus-bean, yard-long-bean]

Juusu – sultys [juice]

Kabocha - japoniškas moliūgas

Kabosu – kabosu (Citrus sphaerocarpa)

Kairan - Brassica oleracea atmaina alboglabra [kai-lan, Chinese broccoli]

Kaki shouyu – austrių-sojos padažas

Kamanbeeru chiizu – Kamambero sūris [Camembert cheese]

Kani - krabas [crab]

Kani kama – krabų lazdelės [crab sticks]

Kani kan – konservuota krabų mėsa [canned crab meat]

Kani kan no shiru - skystis nuo konservuotos krabų mėsos

Karameru – karamelė [caramel]

Karashi - japoniškos garstyčios [japanese hot mustard]

Karee - karis (patiekalas) [curry]

Kareeko - karis (prieskonių mišinys) [curry powder]

Karee peesuto – kario pasta [curry paste]

Kareeruu – kario padažas [curry roux]

Karubi – galbi (korėjietiškas patiekalas)

Kashi – tešla

Katakuriko - bulvių krakmolas [potato starch]

Katsuobushi - dryžuotojo tuno (Katsuwonus pelamis) drožlės [dried bonito flakes]

Kechappu – kečupas

Keeki - pyragaitis, pyragas, tortas [cake]

Kikyou - stambiažiedis plačiavarpis (Platycodon grandiflorus) [chinese bellflower]

Kimuchi - kimchi

Kinako – sojų pupelių miltai

Kinusaya - cukrinis žirnis (Pisum sativum atmaina saccharatum) [snow pea]

Kisshu – kišas [quiche]

Kiuihuruutsu - kivis, kininės aktinidijos (Actinidia chinensis) vaisius [kiwifruit]

Kochujan - Gochujang (korėjietiška aštriųjų pipirų-pupelių pasta)

Komatsuna - tamsusis kopūstas, paprastojo bastučio tamsusis porūšis (Brassica rapa atmaina perviridis) [Japanese Mustard Spinach]

Kome – ryžiai (sėjamasis ryžis (Oryza sativa atmaina japonica))

Komugiko - kvietiniai miltai

Konbu - džiovinta jūržolė (Saccharina japonica)

Konnyaku – želė, pagaminta iš leopardinio amorfofalo (Amorphophallus konjac) šaknies

Koohii - kava

Koon – paprastasis kukurūzas (Zea mays) [corn, maize]

Koon sutaachi – kukurūzų krakmolas [corn starch]

Koori - ledas

Koriandaa – blakinė kalendra (Coriandrum sativum) [coriander, cilantro]

Koshou - pipirai

Koucha – juodoji arbata

Kuensan – citrinos rūgštis [citric acid]

Kukkii – sausainiai [cookies]

Kureepu - lietinis

Kuriimu - grietinėlė [cream]

Kuriimu chiizu – grietinėlės sūris, tipo “Philadelphia” [cream cheese]

Kuriimu taata – vyno akmuo [cream of tartar] (1/8 arbatinio šaukštelio 1 kiaušinio baltymui

Kurozu - juodasis ryžių actas (kiniškas [Chinkiang rice vinegar])

Kuzu - skiauterėtoji puerarija (Pueraria lobata) [kudzu]

Kyabetsu - kopūstas

Kyourikiko - duonos miltai - pirmos (ne aukščiausios) rūšies miltai. Tipas 812 [bread flour]

"Kyuupii" mayoneezu - "Kewpie" majonezas

Kyuuri – japoniškas ilgavaisis agurkas

Kyuuri no pikurusu – marinuotas agurkas

Maagarin – margarinas

Maccha - arbatos milteliai

Maguro – tunas [tuna]

Maitake - kuokštinis sėdis (Grifola frondosa)

Manjuu - garuose pagaminta mielinės tešlos bandelė su įdaru

Marusasra wain - Marsala vynas (sicilietiškas spirituotas vynas)

Masshupoteto – bulvių košė [mashed potatoes]

Masutaado - garstyčios

Mayoneezu – majonezas

Medamayaki – neplakta kiaušinienė [sunny-side-up fried eggs]

Me negi – negi (laiškinio svogūno) daigai

Men - makaronai [noodles]

Mentsuyu - dip'as šaltiems udon, soba bei somen patiekalams

Miito soosu – mėsos padažas (Bolonijos padažas) [meat sauce (bolognese sauce)]

Mikkusu - mix

Mini tomato – vyšninis pomidoras [cherry tomato]

Mirin – saldus vynas maisto gaminimui [cooking wine]

Miso – sojos pupų pasta, naudojama japoniškoje virtuvėje kaip prieskonis [miso paste]
  • Shiromiso – švelnesnio skonio miso turinti mažiau sūrumo [white miso]
  • Akamiso – stipresnio skonio miso turinti daugiau sūrumo [red miso]
  • Awasemiso – shiromiso ir akamiso mišinys [1 dalis shiromiso : 1 dalis akamiso]

Mitsuba – japoninė slapva (Cryptotaenia japonica) [japanese parsley]

Mizu – vanduo

Mizuna – japoninis kopūstas, paprastojo bastučio japoninis porūšis (Brassica rapa porūšis nipposinica) [potherb mustard]

Mochi – ryžių pyragas, gaminamas iš mochigome

Mochigome – lipnusis ryžis (Oryza sativa atmaina glutinosa) [glutinous rice]

Mochiko – lipnių ryžių miltai [rice flour]

Momoniku - (vištos) kojos (šlaunys)

Mottsuarerra chiizu – mozzarella sūris [mozzarella cheese]

Moyashi – sojos pupų daigai

Myouga - japoninis imbieras (Zingiber mioga) [japanese ginger]

Nadeshiko - puošnusis gvazdikas (Dianthus superbus atmaina Longicalycinus) [large pink]

Nagaimo (yamaimo) – batatinė dioskorėja (Dioscorea opposita) [japanese mountain yam]

Nan – Pietinėje ir Centrinėje Azijoje gaminamas paplotis [naan]

Nanami tohgarashi / shichimi tohgarashi – 7 ingridientų prieskonių mišinys

Nashi - azijinė kriaušė (Pyrus pyrifolia)

Natsumegu - muskato riešutas, kvapiojo muskatmedžio (Myristica fragrans) sėkla [nutmeg]

Nasu – baklažanas (Solanum melongena) [eggplant]

Nazuna - trikertė žvaginė (Capsella bursa-pastoris) [shepherd's purse]

Negi – laiškinis svogūnas [green onion/scallion]

Neta – nigirizushi viršutinė dalis

Niboshi - džiovintos sardinės (Sardina) [sardine]

Nihonshu (sake) – fermentuotas alkoholinis gėrimas, gaminamas iš ryžių
• Atsukan – pašildyta nihonshu
• Hiyazake – atvėsinta nihonshu

Niku – mėsa

Niku dango [miitobooru] – mėsos kukuliai

Ninjin – morka

Ninniku – česnakas

Ninniku nome – česnako kotai su žiedynų pumpurais [garlic scapes]

Nira – narcizalapis (gumbinis) česnakas (Allium tuberosum) [garlic chives]

Nojisha - salotinė sultenė (Valerianella locusta) [corn salad]

Nori - jūržolių lakštai

Obana - kininis miskantas (Miscanthus sinensis) [chinese silver grass, miscanthus]

Ocha – žalioji japoniška arbata

Oisutaa soosu - austrių padažas [oyster sauce]

Ominaeshi – patrinija (Patrinia scabiosifolia) [patrinia]

Omuretsu – omletas, plakta kiaušinienė

Onigiri – ryžių kamuoliukai su įdaru

Oregano – paprastasis raudonėlis (Origanum vulgare) [oregano]

Oriibuoiru – alyvuogių aliejus

Otoshi tamago – kiaušinis “marškinėliuose” [poached egg]

Pan – duona

Panko - japoniški džiūvėsėliai

Parumezan chiizu – Parmigiano Reggiano, Parmezano sūris [Parmesan cheese]

Pasutorami – rūkyta jautiena su daug prieskonių [pastrami]

Pekorosu – 3-4 cm diametro maži svogūnai

Peparoni – pepperoni dešra

Pesuto – pesto padažas

Piiman - saldžioji paprika [bell pepper]

Piza – pica [pizza]

Pooku - kiauliena [pork]

Porupetti – (it. polpette) itališki mėsos kukuliai [Italian meatball]

Purin (Kasutaadopudingu) – pudingas, kremas [Crème caramel, flan, caramel custard]

Raayu – japoniškas aitriųjų pipirų aliejaus variantas [hot pepper oil]

Raimu - žalioji citrina (rūgščiavaisio citrinmedžio (Citrus aurantifolia) vaisius) [lime]

Raisu peepaa - ryžių miltų popierius [spring roll]

Rakkyo – kininis česnakas (Allium chinense) [Chinese onion, Japanese scallion]

Rakkyodzuke – marinuoti kininiai česnakai

Ramu shu – romas [rum]

Ranou - kiaušinio trynys

Ranpaku - kiaušinio baltymas

Ratatouiyu – prancūziškas daržovių troškinys [Ratatouille]

Remon - citrina (tikrojo citrinmedžio (Citrus limon) vaisius) [lemon]

Renkon - lotoso šaknis

Rennyuu – kondensuotas pienas

Retasu - sėjamoji salota (Lectuca sativa)

Riiki – poras (Allium ampeloprasum atmaina porrum) [leek]

Rooru pan - bandelė [bread roll]

Roosu niku - nugarinė (mėsa)

Roozumarii - kvapusis rozmarinas (Rosmarinus officinalis) [rosemary]

Rukkora - sėjamoji gražgarstė (Eruca sativa) [rucola]

Ryokucha (ocha) – žalioji arbata

Ryourizake – ryžių vynas, skirtas maisto gaminimui [cooking wine]

Sake – lašiša [salmon]

Saki ika - džiovintas kalmaras [dried squid]

Sandoichi - sumuštinis

Saniiretasu - sėjamosios salotos garbanotasis variantas (Lactuca sativa atmaina Crispa) [Sunny lettuce]

Sanmi soosu – rūgštuspadažas [sour sauce]

Sansho – Sičuanio (japoniški) pipirai [Sichuan pepper]

Sasami – vištienos krūtinėlė (balta vištienos mėsa)

Satou - cukrus

Satsumaimo - saldžios bulvės

Sawaa kuriimu – grietinė [sour cream]

Sayaingen - šparaginės pupelės [french beans]

Sengiri – sutarkuotų arba supjaustytų daržovių juostelės arba šiaudeliai [shredded]

Seri - indinė išnė (Oenanthe javanica) [chinese celery]

Serori - lapkotinis salieras (Apium graveolens atmaina dulce) [celery]

Seroriakku – saliero šaknis (Apium graveolens atmaina rapaceum) [celeriac]

Shichimenchou - kalakutas

Shiitake – valgomasis dantenis (Lentinula edodes)

Shinjaga – šviežios bulvytės [new potatoes]

Shiradashi – dashi koncentratas, naudojamas kaip pagardas

Shiro wain - baltas vynas

Shiro kikurage – žiūrytis (Tremella fuciformis) [snow fungus]

Shiratamako – lipnių ryžių miltai, gaminami iš mochigome [sweet rice flour, glutinous rice flour] arba mochiko + kukurūzų ar bulvių krakmolo

Shiru - sriuba

Shio - druska

Shiokara – fermentuotos jūros gėrybės
  • Ika no shiokara – iš sepijų
  • Hotaruika no shiokara - iš kalmarų
  • Katsuo no shiokara – iš tuno
  • Kaki no shiokara – iš austrių
  • Uni no shiokara – iš jūros ežio ikrų
  • Ami no shiokara – iš krevečių
  • Gandzuke – iš krabų
  • Konowata – iš jūros agurkų
  • Mefun – iš lašišos

Shiso - krūminė perilė (Perilla fructescens) [perilla, shiso]

Shokubutsuyu – augalinis aliejus

Shokupan - sumuštinių duona, balta duona [white bread, sandwich bread]

Shootoningu – riebalai [shortening]

Shouga – imbiero šaknis [ginger]

Shoukoushu – kiniškas ryžių vynas Shaoxing [Shaoxing wine]

Shouyu – sojos padažas [soy sauce]

Shungiku - vainikinė skaistažiedė (Chrysanthemum coronarium) [Garland chrysanthemum]

Sooseeji - dešrelė [hot dog]

Soosu – padažas [sauce]

Su – ryžių actas [rice vinegar]

Sudachi – sudachi (Citrus sudachi)

Suiito chiri soosu – saldus aitriųjų paprikų padažas [sweet chili sauce]

Suika – tikrasis arbūzas(Citrullus lanatus) [watermelon]

Sujiko – neapdorotų lašišos ikrų maišeliai

Sukimu miruku – nugriebtas pienas (0.3 % riebumo) [skim milk]

Sumiso – su bei miso padažas [vinegar miso dressing]

Supagettei - spagečiai [spaghetti pasta]

Supamu - "Spam" konservuota kiauliena

Suponji keeki – biskvitas [sponge cake]

Suraisu – griežinėlis [slice]

Surigoma - paskrudintos ir sumaltos shiro goma

Surimi - sutrinta žuviena. Iš jos gaminamos krabų lazdelės

Sushi-meshi – ryžiai su acto mišiniu skirti sushi gamybai

Suzuna - paprastosios ropės tipinis porūšis (Brassica rapa atmaina rapa) [turnip]

Suzushiro – japoninis ridikas (Raphanus sativus atmaina longipinnatus) [daikon]

Tabasuko – Tabasko padažas [Tabasco sauce]

Taimu – čiobrelis (Thymus) [thyme]

Tako – aštuonkojis [octopus]

Takuan – marinuotas daikon [pickled radish]

Takenoko - bambuko ūgliai [bamboo shoots]

Tamago - kiaušinis

Tamanegi – svogūnas

Tamari – sojos padažo variantas [tamari sauce]

Tandorii chikin – tandoori viščiukas [tandoori chicken]

Tapioka (kyassabakako) – krakmolas (miltai) gaunamas iš valgomojo manijoko (Manihot esculenta) šaknų [tapioca starch (flour)]

Tarutaru soosu - tar tar padažas

Tarutiinu – duonos riekė [pranc. tartine]

Tenkasu - maži tešlos gabaliukai likę po gruzdinimo

Tenmenjan - Tian mian jiang (kiniškas saldus sojos pupelių padažas) [sweet (soy bean) sauce]

Tentsuyu - tempuros mirkymo padažas

Tobiko – žuvies skraiduolės ikrai [flying fish roe]

Touchijan – kiniškas fermentuotų sojos pupelių padažas [fermented black beans sauce]

Toufu – tofu, sojos pupų varškė [tofu]
  • Kinugoshi doufu – minkštas tofu [silken tofu]
  • Momen doufu – kietas tofu, naudojamas kepimui [cotton (firm) tofu]
  • Yaki doufu – keptas ant grotelių tofu [grilled tofu]

Tomato - pomidoras

Tomatopeesuto - pomidorų pasta [tomato paste]

Toosuto - skrebutis [toast]

Toriniku – vištiena

Toubanjan - Doubanjiang (kiniška pupelių pasta, panaši į korėjietišką Gochujang) [chili bean paste]

Tougarashi – aitrusis pipiras [Thai pepper, Bird's eye chili]

Toumorokoshi - paprastasis kukurūzas (Zea mays)

Tsubu masutaado – grūdėtos (rupios) garstyčios [whole-grain mustard]

Tsukuritake - dvisporis pievagrybis(Agaricus bisporus) [button mushroom, white mushroom]

Tsuyu - dip'as

Uinnaa sooseeji - "Wiener" dešrelė

Ume – japoninis abrikosas (Prunus mume)

Umeboshi – marinuotas ume vaisius

Uminosachi – jūros gėrybės

Unagi – japoninis upinis ungurys (Anguilla japonica) [freshwater eel]

Usutaa soosu – Vorčesterio padažas [Worcestershire sauce]

Uzura - putpelė

Wakame – džiovinta jūržolė (Undaria pinnatifida)

Wakegi – allium wakegi [wakegi green onion]

Wasabi - japoninis pipirkrienis (Wasabia japonica) [japanese horseradish]

Yasai biuyon - daržovių sultinys

Yooguruto - jogurtas

Yuba – produktas (plėvelė), gaunamas verdant sojos pieną (paviršiuje susidaranti plėvelė, kuri nugriebiama). Vartojamas tiek šviežias, tiek džiovintas. [Tofu skin, beancurd]

Yuzu – rytinio citrinmedžio (Citrus ichangensis × Citrus reticulata atmaina austera) vaisius

Zukkiini – cukinija (Cucurbita pepo atmaina giromontina) [zucchini]



MAKARONAI

Chuuka soba – makaronai pagaminti iš kvietinių miltų arba kvietinių bei grikių miltų mišinio [chuuka soba noodles]

Harusame makaronai – makaronai pagaminti iš pupelių [mung bean] arba bulvių [potato] krakmolo [cellophane noodles]

Kinietiški vermišėliai - makaronai pagaminti iš pupelių [mung bean] krakmolo [cellophane noodles, chinese vermicelli]

Ramen makaronai – ploni makaronai pagaminti iš kvietinių miltų [ramen noodles]

Shirataki makaronai – makaronai pagaminti iš konnyaku [shirataki noodles]

Soba makaronai – makaronai pagaminti iš grikių miltų [soba noodles]

Soumen makaronai – labai ploni makaronai pagaminti iš kvietinių miltų [somen noodles]

Udon makaronai – stori makaronai pagaminti iš kvietinių miltų [udon noodles]

Biifun – vietnamietiški ryžių vermišeliai [vietnamese rice vermicelli]





TERMINAI

Hashi – valgymo lazdelės [chopsticks]

Hashi oki – valgymo lazdelių laikiklis

Fooku - šakutė

Izakaya – baras, pub‘as

Makisu – bambukinis kilimėlis sushi gaminimui [bamboo mat]

Naihu – peilis

Ochoko – indelis, skirtas gerti nihonshu (sake)

Oshibori – drėgnas šiltas (žiemą) arba vėsus (vasarą) rankšluostis skirtas nusivalyti rankoms prieš valgant

Oshibako – oshizushi gaminimui skirtas presas

Sara - lėkštė

Supuun - šaukštas

Sobachoko - indelis skirtas tsuyu

Tokkuri – siaurakaklis buteliukas, skirtas patiekti nihonshu (sake)

Zaru – pintas bambukinis sietas [draining bamboo basket]